Receptek

Adventi tiramisu
Hozzávalók
25.00 dkg mascarpone
2.00 db tojás
3.00 ek cukor
2.00 db narancs reszelt héja
3.00 ek nádcukor
1.00 dkg vaj
15.00 ml Tejszín
4.00 db körte
1.00 ág rozmaring
1.00 db citrom leve
1.00 csésze presszókávé
7.00 dkg mézeskalács morzsa
A krémhez porítsuk le a cukrot, majd keverjük fehéredésig a tojások sárgájával. Ebbe a krémbe dolgozzuk bele a mascarponet, és a reszelt narancshéj felét. A tojások fehérjét kihagyhatjuk a receptből, de ha pici sóval kemény habbá verjük, a legvégén beleforgathatjuk a krémbe. Ettől habosabb lesz az állaga. A raguhoz hámozzuk meg a körtéket, és vágjuk őket kisebb kockákra. Citromlével locsoljuk meg őket. A nádcukrot a vajjal együtt karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a tejszínt. Amikor selymes állagú lesz, hozzáadjuk a körtéket, az aprított kakukkfüvet, és sózzuk. Pár percig együtt karamellizáljuk az egészet. Legvégül belekeverjük a narancs levét, és reszelt héját is. A mézeskalácsot durvára aprítsuk le. Főzzünk le egy csésze presszókávét. Rétegezés: Alulra kerüljön a morzsa, amit a kávéval kicsit meglocsolunk. Majd erre jön a körte a szószával együtt, és végül a mascarpone. Ha nagyobb pohárba mérjük, akkor a rétegezést ismételjük meg. A tetejére reszelt narancshéjat, rozmaring bóbitát, vagy morzsát tegyünk.

Áfonyás pohárdesszert
Hozzávalók
100.00 g cukor
200.00 ml víz
100.00 g pörkölt mogyoró
250.00 ml víz
2.00 ek citromlé
250.00 g áfonya
4.00 db zselatinlap
560.00 ml tej
560.00 ml Tejszín
10.00 tojás sárgája
75.00 g kristálycukor
6.00 db babapiskóta
100.00 ml édes sherry
Mogyoró praliné: Forraljuk fel a vizet és a cukrot egy kis lábasban, amíg aranybarna karamell nem képződik.Szórjuk bele a mogyorót.Borítsuk ki egy tálcára, és hagyjuk kihűlni.Kihűlés után őröljük finommá turmixban, és egy légmentes dobozban tegyük félre.Áfonyazselé:Közepes serpenyőben forraljuk fel a vizet, citromlevet és az áfonyát, majd kis fokozaton főzzük 10 percig.Öntsük turmixgépbe, és törjük simára.Öntsük serpenyőbe, és kis fokozaton főzve, kevergetve adjuk hozzá a zselatint.Vegyük le a tűzről, és egy finom szitán átpasszírozva töltsük hosszú poharakba.Sodó:Közepes serpenyőben forraljuk fel a tejet, tejszínt és a vaníliát. Forrás után vegyük le a tűzről.Verjük fel a tojássárgáját a cukorral.Óvatosan keverjük össze a tojást a tejjel, és alacsony fokozaton, folyamatos kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig, amíg sűrű nem lesz.Törjük át finom szitán egy hűtött tálba.Keksz:Áztassuk a babapiskóta darabokat a sherrybe.Összeállítás:Vegyük elő a zselével töltött poharakat, töltsünk mindegyikbe kb. fél csésze sherrys babapiskótát.Öntsünk mindegyikre kb. 50 ml sodót.Helyezzük a poharakat a hűtőbe, míg a krém megdermed.Végezetül szórjuk meg a tetejüket mogyorópralinéval.

Áfonyás joghurttorta
Hozzávalók
100.00 g vaj
100.00 g porcukor
100.00 g liszt
100.00 g tojássárgája
100.00 g darált cukrozott narancshéj
100.00 g mentalevél
100.00 g vaj
100.00 g porcukor
100.00 g liszt
5.00 g tojásfehérje
200.00 g kakaópor
25.00 ml tej
100.00 g kukoricakeményítő
15.00 g cukor
400.00 g vaj
100.00 g áfonya
0.50 g cukor
300.00 db citrom leve
375.00 g besamel alap
400.00 g joghurt
3.00 g tejszínhab
5.00 db citrom leve
zselatinlap
Csomagoljuk be a tortakarika alját sütőpapírral és tegyük a tepsire. A vajat a porcukorral és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat. Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük szét az előkészített tortakarika aljában egyenletesen. Előmelegített 190°C-os sütőben 15 perc alatt süssük készre. A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy ek-nyit vegyünk ki, és keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen vastagabb 3-4 mm-nél. 230°C-on süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk. A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot összeforraljuk, és a keményítős résszel besürítjük. Az áfonyát és a cukrot összeturmixoljuk, majd miután felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon hűtjük. A csíkos piskótát méretre vágjuk és a tortagyűrű oldalához helyezzük, a narancsos piskóta széléből picit lefaragunk, és a tortakarika aljára helyezzük. A zselatinlapokat előkészítjük. A besamelt csomómentesre keverjük, belekeverjük a joghurtot és a citromleveket, majd a tejszínhabbal fellazítjuk. Belekeverjük, a zselatin 3/4 részét a többit félretesszük. A bekevert krémnek kivesszük az egyharmadát, és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két eknyit a díszítéshez), valamint a félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint díszítjük.

Almás rétes
Hozzávalók
2.00 csomag réteslap
2.00 ek búzadara
4.00 g só
1.00 dkg margarin
1.00 kg alma
15.00 csipet őrölt fahéj
darált dió
porcukor
Tisztítsuk meg, és reszeljük le az almát. Hintsük meg kevés cukorral, majd rövid állás után nyomkodjuk ki a levét. Keverjük hozzá a maradék cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát, és ízesítsük fahéjjal. Ezzel a keverékkel töltsük meg a rétest, majd tekerjük fel. Tetejét kenjük meg olvasztott margarinnal, és az előmelegített 180 °C-os sütőben süssük szép aranybarnára. Sütés után 5 percig pihentessük a tésztát, majd rézsútosan vágjuk fel. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Babapiskóta
Hozzávalók
4.00 db tojás
120.00 g kristálycukor
120.00 g liszt
porcukor
Babapiskóta recept
A cukrot és a tojásfehérjét verjük nem túl kemény habbá. A felvert fehérjét és a felveretlen tojás sárgáját lazán keverjük össze, majd forgassuk bele az átszitált lisztet. Helyezzünk egy nyomózsákba közepes méretű sima idomcsövet, majd szedjük bele a piskóta masszát. Szilikonos sütőpapírra nyomjuk a tetszőleges méretű babapiskóta formákat, és meghintjük porcukorral. 170°Cos gőzmentes sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Brownie gluténmentesen, sütőpormentesen
Hozzávalók
250.00 g 50%-os étcsokoládé
250.00 g cukor
250.00 g mandulaliszt
100.00 g vaj
4.00 db tojás
1.00 db tojássárgája
1.00 db vaníliarúd kikapart belseje
1.00 csipet só
Olvasszuk fel a vajat egy kisebb főzőedényben, majd dobjuk bele az apróra tört csokoládét és a vaníliát. Az olvasztott vaj hőmérséklete elegendő, hogy felolvassza a csokoládét, így azt csak el kell kevernünk benne. Ha lehűlt, adjuk hozzá az 5 tojássárgáját is, és tegyük félre. A tojásfehérjét a cukorral és a sóval, folyamatos keverés mellett melegítsük csípősen forróra (maximum 85 °C-), ezzel az a célunk, hogy felolvadjanak benne a cukorkristályok. Ezután verjünk nem túl kemény habot belőle. Az étcsokoládés keverékhez adjuk hozzá a fehérjehab 1/4 részét, és gyors mozdulatokkal keverjük simára. Majd adjuk hozzá a többi habot is, és óvatosan forgassuk össze. Az egészet oszlassuk el az előkészített jénai edényben. Előmelegített 175 °C-os sütőben 30 perc alatt süssük készre. Langyosan szeletelhető. Tálaláskor vaníliafagylalt és vaníliasodó adható mellé.

Céklatorta
Hozzávalók
20.00 dkg cékla
30.00 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10.00 dkg nyers nádcukor
10.00 dkg nyírfacukor
1.00 kk sütőpor
1.00 kk szódabikarbóna
1.00 kk őrölt fahéj
1.00 kk őrölt szegfűszeg
1.00 db narancs
1.00 db tojás
2.00 dl víz
0.50 dl olívaolaj
50.00 dkg mascarpone
5.00 dkg nyers nádcukor
5.00 dkg nyírfacukor
1.00 ek céklalé
1.00 ek narancslé
Gyújtsuk be a sütőt 180 °C-ra (4-es fokozat), vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát, pucoljuk meg, és finomra reszeljük le a céklát sajtreszelőn. Nyomjuk ki a levét, melyet tegyünk félre. Keverjük össze a tészta szárazanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg). Reszeljük hozzá a narancs héját és morzsoljuk össze a kinyomkodott, darált céklával. Keverjük össze a tészta nedves összetevőit (víz, olaj, tojás), öntsük a szárazanyag keverékhez, és alaposan keverjük össze. A masszát öntsük a lisztezett tortaformába, és egyenletesen oszlassuk el (benedvesített kanál hátlapjával könnyebb). 180 °C-on süssük 25-30 percig (tűpróbával ellenőrizzük, kissé ragacsos típusú tészta). Amíg sül a torta, készítsük el a krémet: a mascarponét keverjük össze csomómentesre a cukorral, a félretett cékla levéből 1 ek-nyi mennyiséggel és a narancs 1 ek-nyi levével, majd ha kihűlt a torta, töltsük meg és díszítsük. Tippek: A sütemény jellegéből adódóan lehet 22-es formában is sütni, elegendő az összetevő, kicsit laposabb lesz. A cékla színe citrommal eltüntethető a kézről.

Citromtorta
Hozzávalók
50.00 dkg linzertészta
3.00 db citrom
1.00 dl citromlé
250.00 g porcukor
4.00 db tojás
30.00 dkg vaj
A citromtorta alapja a linzertészta. A linzertésztát egy nyújtófával belenyújtjuk az edénybe. Ha nagyon tapadna, egy kis porcukorral megszórjuk. Ha kinyújtottuk a tésztát, az edény oldalára egyengessük fel. Mikor ezzel készen vagyunk, betesszük a sütőbe, és 10-15 perc alatt aranybarnára, készre sütjük. Ahhoz, hogy a tészta ne púposodjon fel, szárazbab nehezéket használunk: egy darab sütőpapírt teszünk a tészta tetejére, rászórjuk a babot és megsütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. A citrom héját vékonyan meghámozzuk, a héjakat vékony csíkokra feldaraboljuk. Ha ezzel megvagyunk, porcukorral összekeverjük a héjakat és hozzáadjuk a citromok levét. Forrásban lévő vizestál fölé rakjuk. Kevergetés mellett hozzáadjuk a tojásokat, és addig kevergetjük, amíg be nem sürűsödik. Fontos, hogy csak gőz fölött kevergessük. Akkor jó az állaga, ha pudingra emlékeztet. Ezután habverővel addig verjük, amíg egynemű anyagot nem kapunk. Ha az elősütött tésztánk elkészült, a babot félretesszük és megvárjuk, amíg a tészta visszahűl. Ha a krém már csak kézmeleg, akkor folyamatos kevergetés mellett beletehetjük a szobahőmérsékletű vajat. Ha a tészta kihűlt, ráöntjük a krémet, és egy habkártya segítségével szépen elsimítjuk a tetejét.

Cseppdesszert
Hozzávalók
50.00 g túró
50.00 g mascarpone
50.00 ml állati tejszín
50.00 g fehércsoki
1.00 db citrom leve
1.00 db citrom reszelt héja
1.00 db vaníliarúd kikapart belseje
1.00 db zselatinlap
Csokicseppek elkészítéséhez szükségünk van 1 db A/4-es írásvetítő fóliára. Ennek a hosszanti irányából levágunk 3 db 20-22 mm vékony csíkot, fontos, hogy mindhárom egyforma vastag legyen. A három csíkból az egyiket keresztbe kettévágjuk. Az olvasztott és temperált csokoládét vékonyan a fóliacsíkokra kenjük egy kés segítségével, majd ha kissé dermedni kezd, akkor cseppformára hajlítjuk úgy, hogy a csokis része befelé nézzen. Végüket egy ruhacsipesszel rögzítjük, és fóliára fektetve dermesztjük. Így kapunk két kicsi és két nagyobb csokicseppet. Dermedés után a kisebbik cseppekről vegyük le a fóliát, és helyezzük a nagyobb cseppek közepébe. Az így kapott két csokiréteg közé fogjuk dresszírozni a túrókrémet. A túrókrémhez a lapzselatint 5 percre hidegvízbe áztatjuk, majd pici forró vízben feloldjuk. A tejszínt és a mascarponét együtt kihabosítjuk, majd az összes alapanyagot egy tálba téve gyors mozdulatokkal összekeverjük egy habverő segítségével. Az elkészült krémet nyomózsák segítségével a csokirétegek közé töltjük. Hűtőben pár órát dermesszük, míg meg nem húz a krém. A tányéron felállítva tálaljuk (esetleg egy csokipöttyel rögzíthetjük a tányérra), friss gyümölccsel díszítsük. Ennél a receptnél a csokoládétechnika a lényeg. Természetesen más krémekkel is elkészíthető.

Csokis keksztorta
Hozzávalók
3.00 ek kakaóbab töret
4.00 db tojás
50.00 g étcsokoládé
60.00 g cukor
70.00 g darált olajos mag
200.00 ml 30%-os állati tejszín
200.00 g étcsokoládé
6.00 db tojássárgája
60.00 g cukor
24.00 ml víz
240.00 g fehércsokoládé
1.00 db vaníliarúd kikapart belseje
1.00 csipet kurkuma
100.00 g mascarpone
200.00 ml 30%-os állati tejszín
A tojásfehérjét a cukorral verjük nem túl kemény habbá. Az olvasztott étcsokoládét keverjük el a felveretlen tojássárgájával, majd lazán keverjük el a fehérjével. Végül óvatosan forgassuk bele az olajos magokat és a kakaóbab töretet. 2 kerek lapra van szükségünk a tortához. Kenjük szándékosan egy kicsit nagyobb átmérőjűre, mint 23 cm. Süssük 220 °C-on 13-14 percig. Miután kihűltek a piskóták, szúrjuk ki a tortakarikával. A leeső maradék piskótákra is szükség lesz, ezeket törjük apróra és keverjük el egy kevés csokoládé ganache-al. A tejszínt forraljuk fel, majd keverjük simára benne a csokoládét. Ez a mennyiség elegendő a torta betöltésére és a későbbi áthúzására is. Tehát, ha langyosra hűlt a ganache, akkor keverjünk 3-4 evőkanállal az apróra tört maradék piskótához, és kenjük meg vékonyan a két lapot. A maradékot csomagoljuk el, és tegyük hűtőbe. Az olvasztott fehércsokoládéba keverjük bele a vaníliát és a kurkumát. A mascarponét a tejszínnel habosítsuk ki, vigyázzunk, hogy ne legyen törős. A tojássárgáját kezdjük el habosítani, közben a cukrot a vízzel főzzük fel 121 °C-ra. A tojássárgáját lassan habosítsuk, miközben csurgassuk hozzá a forró cukorszirupot. Kihűlésig habosítsuk tovább, már gyors fokozaton. Ha lehűlt a sárgája, állítsuk össze a krémet. Az olvasztott fehércsokoládéba habverővel, gyors mozdulatokkal keverjük el a tejszínhab 1/4 részét, majd a többi tejszínhabbal és a sárgájával keverjük el, de már óvatosabban, hablapát segítségével. Torta betöltésekor a tortát tortasütő karikába töltjük, tehát az egyik piskótát helyezzük a tortakarikába. A krém egyik felét keverjük el a morzsás ganache-os résszel, de csak márványosra, és kenjük a bekészített alsó lapra, majd helyezzük rá a következő piskótát. Erre szedjük a maradék krémet – nem fogja teljesen kitölteni a karika magasságát. Simítsuk el a krémet, és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap hajszárító segítségével óvatosan olvasszuk le az oldaláról a tortakarikát. A maradék elcsomagolt ganache-krémet olvasszuk meg mikrohullámú sütőben. Csak tegyük be háromszor fél percre, miközben mindig átkevergetjük. Ha langyos és csomómentes a ganache, akkor áthúzhatjuk vele a tortát. Ízlés szerint díszítsük.
Mégtöbb receptekért kattints ide